Alarm - czyżby niezgodny ze specyfikacją zamówionego auta ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alkeicam
    Classic
    • 2011
    • 17

Dejwid 
    Chyba mieliśmy okazję się dzisiaj mijać :szeroki_usmiech
  • _JJ_
    Drive
    • 2010
    • 69
    • Octavia III combi (5E5)

Jeszcze zanim odebrałem samochód z salonu pamiętam, że dealer pytał się czy brałem firmowy alarm czy będzie dokładka w ASO. Powiedziałem, że nie wiem - po prostu ma być z czujnikiem przechyłu. Samochód odebrałem, podpisałem protokół a teraz mam wątpliwości co do alarmu. Nie chcę robić próby podnoszenia bo jak będę musiał potem odblokowywać alaram to się zastrzelę. Sytuacja wygląda tak:
    1. Na słupku bocznym brak wyłącznika monitoringu - w instrukcji taki jest opisany
    2. Wśród papierów jest instrukcja do alarmu mobi-tech CAN.

Mój porblem nie polega na tym czy alarm jest fabryczny czy nie tylko na tym czy posiada czujnik przechyłu. Dealer jak mu odpowiedziałem, że alarm ma być z czukjnikiem przechyły - powiedział - pewno firmowy.

W kwitach, od zamówienia samochodu jest 1200 PLN za alarm, kwota ta odpowiada pozycji alarmu z czujnikiem przechyłu z oficjalnego cennika Skody (Auto Wimar).

Czy zrobili mnie w balona ?
    pzdr,
    Jacek
    -----------------
    O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

zobacz w zamówieniu jakie masz opcje zaznaczone, powinny być dwie rubryki
      1. wyposażenie dodatkowe zamawiane w punkcie dealerskim - akcesoria
      2. fabryczne wyposażenie dodatkowe zamawiane na etapie produkcji - opcje

no i pytanie w której masz alarm, ale jak nie masz guzika i mrugająca niebieską diodę to pkt.1
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• toomasz
        Elegance
        • 2010
        • 909
        • Volkswagen
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Z pewnością gdy nie masz przycisku na słupku to alarm jest nie fabryczny, tylko zakladany w Aso

Komentarz

• _JJ_
          Drive
          • 2010
          • 69
          • Octavia III combi (5E5)

A co z odpowiedzią dealera sugerującą, że czujnik przechyłu jest tylko w alarmie fabrycznym ?
          pzdr,
          Jacek
          -----------------
          O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Re: Alarm - czyżby niezgodny ze specyfikacją zamówionego aut

Zamieszczone przez _JJ_
            ...2. Wśród papierów jest instrukcja do alarmu mobi-tech CAN.
            ...

Czyli masz pewnie alarm Mobitel CAN. O ile pamiętam to nie ma on czujnika przechyłu. Wimar ( nie wiem jak teraz ale kiedyś montował to dla nich ktoś inny ) montuje go w autach od dobrych kilku lat.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• janek11
              Ambiente
              • 2010
              • 150

Zapewne zrobili Cię w balona - to nie pierwszy tego typu przypadek. Sprawdź jeszcze naklejkę z kodami wyposażenia 7Ax (gdzie x jest literą, której nie pamiętam) oznacza alarm fabryczny i jego rodzaj, choć jeśli nie masz przycisku, to jak koledzy już napisali raczej go nie masz.

Musisz jednak dokładnie sprawdzić zamówienie - jeśli w tabelce akcesoria dodatkowe montowane w fabryce nie będziesz miał tej pozycji, to niestety marne szanse na udowodnienie dilerowi, że skasował Cię za alarm, który normalnie dorzucają gratis, a do tego rozbebeszali Twoje nowiutkie autko... No chyba, że w zamówieniu byłoby, że alarm ma czujnik przechyłu (w instrukcji do Mobitela CAN powinieneś mieć to napisane, jeśli nie ma - co jest najprawdopodobniejsze, to trudno). Tym bardziej, że podpisałeś już kwity. Niestety dilerom nie wierzy się na słowo, a na wszystko trzeba mieć papier.

Komentarz

• caveman_
                Ambiente
                • 2010
                • 196

www.mikrowag.pl

Komentarz

• kecaj
                  RS
                  • 2009
                  • 1511
                  • Superb II (3T4)

Ale sam napisałeś, że powiedziałeś dealerowi przyodbiorze, że nie wiesz co zamawiałeś. Alarm fabryczny to alarm + specjalna wiązka idąca dos słupka gdzie umiejscowiony jest wyłącznik czujnika przechyłu.
                  Jak ASO montuje alarm to wpina się w istniejącą wiązkę elektryczną i nie ma na słupku wyłącznika. Prześli mi na PW numer VIN a powiem Ci co zamówiłeś....
                  Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Pracuję...